Ga je binnenkort op vakantie? Lekker hoor! Een goede vakantie begint bij een goede voorbereiding. Daarom wordt er in dit artikel stilgestaan bij online privacy. Als je hier namelijk geen rekening mee houdt kan het voor vervelende toestanden zorgen. Hieronder lees je over de voordelen van een VPN aanbieder.
Wat is een VPN?
Met een VPN (een Virtual Private Network) versleutel je je internetgedrag door een beveiliging aan te brengen tussen je apparaat en internet. Al je internetverkeer gaat hierdoor via een VPN aanbieder en internet.
De VPN aanbieder zorgt er voor dat je bij iedere verbinding een andere IP-adres krijgt (een code om computers met elkaar te laten communiceren). Dit IP-adres deel je ook met anderen. Het doel hiervan is dat je internetgedrag niet meer door anderen te identificeren valt. Je kan iedere keer dat je je verbindt kiezen uit een land, waardoor het voor anderen lijkt dat je vanuit dat land bent verbonden. Je bent pas onzichtbaar als je je inlogt!
Een VPN zorgt niet altijd voor totale anonimiteit. Als je kiest voor een VPN aanbieder uit Amerika, dan is de kans groot dat de overheid toch mee kan kijken. Wil je je vooral uit beeld blijven voor commerciële partijen? Dan hoef je minder te letten op het land.
Waarom is privacy op vakantie handig?
- Wil je op vakantie toch tv kijken, zoals het WK voetbal? Websites gebruiken IP-adressen om te kijken waar je bent. Door daarom je IP-adres fictief te wijzigen naar het land van de website kan je toegang krijgen tot bijvoorbeeld die belangrijke voetbalwedstrijd. Dit zou anders niet mogelijk zijn geweest!
- Als je van een openbaar wifi-netwerk gebruikmaakt is de kans groter dat je te maken krijgt met aanval. Hackers en scammers kunnen wifi-netwerken op bijvoorbeeld stations kraken. Wil je toch toegang tot een wifi-netwerk? Dan kan je dit doen door een VPN-verbinding te gebruiken. Zo beveilig je je locatie en data.
- In het buitenland kan het soms verstandig zijn om afluisterpraktijken en censuur van overheden te beperken. Zo waarschuwde de Nederlandse ministerie voor uitingen op social media die in strijd zijn met de Turkse wet. Zo is het in Turkije verboden om het land, de president en de vlag te beledigen. Door samenwerkingen tussen landen kunnen overheden steeds meer gegevens van burgers delen. Als je dus je IP-adres verbergt voorkom je dat wordt afgeluisterd.